William Morris

William Morris, 1834-1894, var en av 1800-talets mest inflytelserika formgivare.
Han var en mångfacetterad man som hade tydliga visioner om en värld som var rättvis oavsett härkomst. Naturen betraktade han som en viktig kraft och avgörande för människors välbefinnande.

Han var en skarp motståndare till massproduktion av själlösa ting och blev en förgrundsgestalt i Arts and Crafts-rörelsen. Arts and Crafts filosofi var tydlig, man värnade om hantverket och det konstnärliga, rötterna finns i naturen, och detta speglades i de organiska mönster som rörelsen utvecklade.

Även medeltidens mystik och skönhetsideal med asymmetri och detaljrikedom speglas i de mönster William Morris skapade. Enligt William Morris ideologi var formgivare och hantverkare konstnärer vars syfte var att tillverka vackra ting som alla ha råd med.

Så blev det dock inte. När William Morris 1861 grundade sitt företag tillsammans med sina vänner ur det Prerafaelitiska brödraskapet var det omöjligt att tillverka tapeter och tyger på ett kostnadseffektivt sätt.

Idag är det annorlunda. De detaljrika tapeter och de sagolika tygerna är tillgängliga för alla som önskar sig ett stycke stilhistoria i sitt hem. Dessutom har William Morris chefsdesigner Allison Gee på ett magnifikt sätt fört in en nutida kulörskala i Morris mönsterskatt.

Efter 150 år har William Morris tapeter och tyger en trogen fanskara i alla åldrar, och nya inredningsentusiaster hänförs varje dag av det han skapade.

William Morris webbplats